Ik heb hem gekocht. De Sony Reader Touch. 6″ e-ink scherm, ruimte voor tig boeken en ondersteunt .EPUB en .PDF. Dat eerste is nodig om de digitale boeken van bol.com te kunnen lezen, het eerste hebben alle e-readers. De Reader kopen was een fluitje van een cent. De uitdaging zat hem in het boeltje onder Linux aan de praat te krijgen. Gelukkig is dat redelijk eenvoudig voor elkaar te bakken. Hier zal ik kort uit de doeken doen, hoe ik het gedaan heb. Ubuntu 10.04.

1. Installeer Adobe Digital Editions onder Wine

Adobe Digital Editions ondersteunt het DRM formaat van bol.com. Het is een e-book applicatie van Adobe, lichter dan Adobe Acrobat Reader (wat ik persoonlijk nogal ironisch vind, maar ok). Het heeft een “platinum rating” van Wine. En dat blijkt ook als je het installeert. Geen centje pijn. Alleen moet je wel de installer downloaden op deze hulpsite, aangezien het Flashy installeren-via-je-browser niet werkt. Opstarten, Adobe ID aanmaken, etc.

2. Activeer je reader in Windows

Helaas, helemaal Windows-loos kan dit allemaal niet. Maar de meeste mensen hebben nog wel ergens een Windows draaien. Activeren doe je door Adobe Digital Editions te installeren en erop in te loggen met het Adobe ID dat je onder 1 aangemaakt hebt. Als je Adobe Digital Editions opstart met de Sony Reader in een USB-port, vindt ie hem en kun je de reader ‘activeren’, of ‘registreren’, of ‘authenticeren’, weet ik veel hoe dat in DRM-taal heet. Dit hoeft maar één keer.

3. Koop een e-book

Dit mag weer gewoon in Linux. Als je bij bol.com een e-book koop, download je een .acsm bestand. Dit bestand drag-and-drop  je in Adobe Digital Editions (anders openen gaat zo te zien niet). En *ploef*, Adobe Digital Editions downloadt en decodeert de EPUB file. En je kan het boek lezen in Adobe Digital Editions.

4. Kopieer je e-book op je Sony Reader

De laatste stap is de door Adobe Digital Editions gedownloade EPUB file op je Sony Reader zetten. Dat kan met Calibre of gewoon stomweg kopiëren naar /path/to/sonyreader/database/books. Sony Reader aanzetten en klaar: je boek is beschikbaar en je kan lekker lezen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.