Een paar weken geleden was ik een aantal dagen in Duitsland. Gewoon ons buurlandje, lid van de EU, helemaal niet ver weg dus. Geen diepdonkerafrika, geen verwegazië. Iemand had een e-mail gestuurd met een attachment en vroeg mij (door te bellen) dat eens te bekijken. Dus ik start mijn KPN Mobiel Internet op en download het mailtje met het bestand. Klopte nog iets niet aan, dus er was nog een tweede ronde. En zo, het Nieuwe Werken, Always Online en meer van die buzzwords hadden wij gewoon 21e eeuws-contact.

Tot zover alles ok. Tot ik mijn rekening kreeg van KPN. En ik keek eens voor de grap bij “Mobiel Internet”: internet in het buitenland (en herinneren jullie je nog, jongens en meisjes, dat ik in Duitsland was, niet op de Noordpool?), dataverbruik 6MB (Megabyte, 1 miljoen bytes), kosten 32 euro. Nee. Geen typefout, TWEEËNDERTIG euro. Ik denk, ik ga dat eens vergelijken met mijn kabelinternet thuis. Hier komt ie:

  • 32 euro voor 6 MB is ruwweg 5 euro per MB (feit 1)
  • mijn kabelinternet kost 30 euro per maand (we hebben alles-in-een, die 30 euro is een schatting; feit 2)
  • mijn kabelinternet is 22Mbit/sec, ofwel 2 MByte/sec (feit 3)
  • uit feit 3 blijkt dat 1 MB downloaden 0,5 seconden kost (feit 4)
  • uit feit 1 en feit 4 betekent dit dus 10 euro per seconde via mobiel internet in het buitenland (feit 5)
  • uit feit 5 en simpele wiskunde komen we dan uit op 10 euro/sec *3600 sec/uur * 24 uur/dag * 30 dagen/maand op 25,920 MILJOEN EURO per maand

Toegegeven, als ik continu 2Mbit/sec uit mijn Ziggo pijpje trek, komen ze ook eventjes langs (dat is 5 petabyte), dus die 25,6 miljoen is wat hoog, maar laten we dit even door duizend delen, dan komen we op 5 gigabyte en dat is heel redelijk. Dan blijft mobiel internet in het buitenland van KPN nog steeds 25 DUIZEND euro per maand. Lijkt me nogal prijzig. Voor het verzenden van een emailtje.

We weten allemaal wel dat mobiel internet in het buitenland duur is, maar als je het zo eens uitrekent en vergelijkt met je vaste lijn in huis, blijkt pas hoe absurd hoog die prijzen zijn.

Categorieën: GeekstuffOpinie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.