HTML standaarden en hoe browsers ermee omgaan

Net als je denkt dat je het begrijpt, lees je weer een paar websites en ben je helemaal in de war. En dan lees je wat verder en uiteindelijk weet je hoe het zit. En daar ga ik nu wat over vertellen, om iedereen die hetzelfde probleem heeft, op voorhand te helpen. Tenminste als je deze site kan vinden, want volgens mij leest geen hond dit.

Standaarden

Iedereen die een heel klein beetje webpagina’s gemaakt heeft, weet dat er verschillende standaarden zijn: HTML4.01 Strict, HTML 4.01 Transitional, XHTML 1.0, XHTML 1.1, enzovoorts. De meeste moderne browsers accepteren HTML 4.01. Voor support, en hoe browsers ermee omgaan (quirks/standards), lees je http://www.quirksmode.org/css/quirksmode.html en http://hsivonen.iki.fi/doctype.

Welke DOCTYPE?

Die twee sites bovenstaand zijn leuk, maar welke DOCTYPE nu te kiezen? Het uitgangspunt van de 2e site was wat voor document je al hebt, niet als je ‘from scratch’ begint. Dus daarom hier een overzichtje (in volgorde van voorkeur):

1. HTML 4.01 Strict: Triggert in zo’n beetje alle browsers standards mode en samen met CSS is bijna alles te maken. Let wel dat sommige CSS attributes in IE niet helemaal correct werken.
2. HTML 4.01 Transitional: Heeft de voorkeur voor image-gebaseerde layouts, vanwege padding die onder tags gezet worden in Strict
3. XHTML 1.0/1.1: Gebruik deze alleen als je het als application/xhtml+xml uitspuugt en je een standards-nazi bent. IE vreet het namelijk niet en dat is toch 80-90% van je publiek. Als je een web app maakt en jij bepaalt welke browser gebruikt wordt, is het wel een goeie keuze. Je wordt gedwongen goeie XML te schrijven en de DOM is wel krachtig.

Wellicht was dit handig voor u, de lezer. En misschien ook niet.

Categorieën: Opinie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.